Rozhovor s Markem Postemanem, nadšeným učitelem a školitelem přístupu eduScrum.

O čem je eduScrum? 

eduScrum dává hlavní odpovědnost nad vzdělávacím procesem těm, kteří se učí, zdokonaluje dovednosti pro 21. století, jako například týmovou spolupráci, kreativitu, či kritické myšlení. Poskytuje rámec, který umožňuje účastníkům, aby otáčeli volantem místo toho, aby seděli na zadním sedadle.

Co Tě na něm fascinuje? 

Nejvíce fascinující je, že mě účastníci nepřestanou překvapovat, když jim poskytnu svobodu a kontrolu nad procesem učení. Přináší to obrovský rozdíl v jejich motivaci, radosti i výsledcích.

Pro koho je metodologie určena? 

Přístup je zaměřen na kohokoli, kdo se učí. Od malého dítěte až po dospělé. Je to jedno.

Jak dlouho už pracuješ s metodologií eduScrum? 

Začal jsem ji používat v roce 2017, když jsem se přestěhoval z Nizozemska do Česka a od roku 2019 jsem školitelem eduScrum a zodpovědný za eduScrum v České republice. 

Uveď prosím příklad nějaké aktivity, pro kterou můžeme eduScrum použít.  

Částečně pracuji ve státní škole v Trutnově. eduScrum používám k učení fyziky v angličtině pro 9. třídu. Děláme čtyři projekty ročně na témata jaderná energie, elektřina, vesmír a optika.

Metodologii také používám v kurzech, které vedu v soukromé jazykové škole. Skvělé na tom je, že nemám jasně stanovené kurikulum tak, jako ve státní škole. Takže společně se studenty plánujeme vzdělávání na základě jejich potřeb a zájmů.

Je používání eduScrum v praxi složité? 

eduScrum jako rámec není tak složitý. Poskytuje potřebné nástroje, ale stejně jako u mnoha jiných forem to není o samotném nástroji. Podstata spočívá ve způsobu uvažování, který za nástrojem stojí. Je to opravdu o důvěřování těm, co se učí, a vůbec celému procesu. To také znamená opustit určité zlozvyky, které se ve vzdělávání hojně používají. Je tedy jednoduché naučit se pár triků a nástrojů, ale výzvou je osvojit si způsob přemýšlení při aplikaci eduScrumu. Teprve v té chvíli se stává mocným vzdělávacím nástrojem.

Je realistické používat eduScrum i v běžném životě (ne jen ve vzdělávacím procesu)? 

Není běžný život vzdělávací proces sám o sobě? Je to o tom, zjistit, co se chceš naučit, proč a jak se k tomu dostat. Nástroje a techniky používané v eduScrumu jsou rozhodně použitelné mimo prostředí vzdělávání. Sám jsem dokonce používal některé metody, když jsem organizoval rozsáhlou rekonstrukci bytu, kde nyní žiji s rodinou. 😉

Proč by se pracovníci s mládeží měli zúčastnit školení na eduScrum?

Věřím, že eduScrum je vhodný pro neformální vzdělávání, možná ještě více než pro to formální. Krása neformálního vzdělávání je v tom, že je výhradně zaměřené na osobu, která se učí. Vše je otevřené. eduScrum tuhle otevřenost nezavírá. Poskytuje strukturu, která podpoří učení a provede účastníka vzdělávacím procesem. Pomáhá strukturovat učení, plánovat, přizpůsobovat a zvědomovat zlepšení. Poskytuje také jasný přehled, aby průvodce prováděl účastníky procesem efektivně.

Rozhovor vedla Martina Vokrouhlíková.

Pro vylepšení funkcionality využívá náš web soubory cookies. Používáním webu souhlasíte s využíváním cookies.

Souhlasím