Mezi principy, kterými se v Asociaci neformálního vzdělávání řídíme, najdete i: “Rozdíly nás inspirují.” Každý jednotlivec je jedinečnou složeninou různých identit a jeho unikátní zkušenost může obohatit ostatní a pomoci organizaci posounout se dopředu. Máme za to, že rozmanitost pomáhá jak v interním týmu (pokud jednu věc vidíme z různých úhlů pohledu, abychom ji mohli opravdu propracovat), tak ve skupině během vzdělávacích aktivit (vzájemné učení mezi účastníky je tak bohatší). Proto nás těší, že se SALTO Inclusion & Diversity tímto tématem zabývá a letos vydali inspirativní publikaci “Embracing Diversity” pro organizace pracující s mládeží.

Tzv. “diversity management” by se dal definovat jako aktivní a záměrný proces, který organizace dělají, aby zvýšily rozmanitost ve svém týmu a mezi svými účastníky. Znamená to, že organizace rozumí nerovnostem, kterým jednotlivci čelí, a dokáže tak adekvátně odstraňovat bariéry, které by jim bránily v účasti.

Řešíte v organizaci, jak být opravdu aktivně inkluzivní? Co můžete dělat pro to, aby byly vaše aktivity a týmy otevřenější a přístupnější? Konkrétní tipy poskytuje video a publikace, na které níže odkazujeme. Video poskytuje krátké shrnutí, zatímco publikace jde více do hloubky, popisuje teorii i základní pojmy. Věnuje se tomu, co lze pro rozmanitost udělat na úrovni jednotlivce, organizace i aktivit pro mladé lidi. Obsahuje mnoho konkrétních příkladů, aby si čtenář dokázal vše vztáhnout ke svým praktickým zkušenostem. Na konci lze navíc využít tabulky, které pomohou s aplikací poznatků v praxi. Oboje je v angličtině, nicméně autorka Rahel Aschwanden používá jednoduchý jazyk, přečtení tedy určitě zvládnou i lidé v angličtině méně zdatní.

Pro vylepšení funkcionality využívá náš web soubory cookies. Používáním webu souhlasíte s využíváním cookies.

Souhlasím