Slabikář neformálního vzdělávání v práci s mládeží přináší to nejpodstatnější pro kvalitní volnočasové vzdělávání dětí a mládeže. Vedle teorie tato publikace obsahuje i příklady z praxe a mnoho praktických cvičení. Příručku je možné získat za 250 Kč v tištěné verzi nebo je zdarma ke stažení v PDF formě na www.anev.cz/#publications 

Slabikář neformálního vzdělávánípráci s mládeží je určen pro všechny pracovníky s dětmi a mládeží. Od učitelek v mateřských školách, přes pedagogy, až po vychovatelky ve školních družinách a vedoucí odpoledních kroužků či letních táborů. „Neformální vzdělávání je vlastně jakákoliv řízená volnočasová aktivita,” říká spoluautorka Slabikáře, lektorka a koučka Jolana Dočkalová. Publikace se věnuje neformálnímu vzdělávání od začátku až do konce, tedy hledání správné aktivity pro mladé lidi podle jejich zájmu a potřeb až po vyhodnocení. „Publikace naučí především postupnému plánování aktivity a přemýšlení nad ní. A to se hodí jak při přípravě letního tábora tak naplánování kroužku keramiky na celý rok,“ říká spoluautorka Slabikáře, lektorka Monika Novosádová.

V česko-slovenském kontextu doteď chyběla ucelená základna metodické podpory určené pro pracovníky s mládeží o tom, jak připravit, zrealizovat a vyhodnotit aktivity neformálního vzdělávání v práci s mládeží. Proto se Asociace neformálního vzdělávání (ANEV) a slovenská organizace Youthwatch rozhodla sepsat mnohaleté zkušenosti různých pracovníků s mládeží a vydat tento Slabikář. “V česko-slovenském kontextu je to první  příručka tohoto druhu, zatím na ni máme velmi pozitivní ohlasy jak od pracovníků s mládeží, tak od lektorů. Publikace je velmi návodná, plná konkrétních příkladů,“ říká předsedkyně organizace ANEV Lenka Polcerová. 

Příručka je pro všechny ke stažení zdarma. V tištěné podobě je k dostání za 250 Kč. 

Zájemci mohou na stránkách www.slabikarnfv.eu absolvovat i e-learningový kurz, ve kterém se naučí připravovat aktivity tak, aby se účastníci rozvíjeli právě v tom, co je pro pedagogy důležité. 

Pro vylepšení funkcionality využívá náš web soubory cookies. Používáním webu souhlasíte s využíváním cookies.

Souhlasím