Olívia Strelková je jednou z účastnic školení Marker, která se zapojila do již pátého kola uceleného programu vzdělávání v oblasti práci s mládeží. Jak se jí školení líbí, co ji překvapilo a za co si slíbila koupit bratislavskou koblihu? 😊 To se dočtete v rozhovoru, který nám Olívia poskytla.

Můžeš se nám představit?
Jmenuji se Olívia Strelková, pracuji pro Amnesty International Slovensko jako koordinátorka a školitelka v oblasti vzdělávání o lidských právech. Ve školách se prostřednictvím seminářů a diskusí věnuji aktuálním otázkám týkajících se lidských práv. Účastníkům dávám příležitost získat vlastní zkušenosti a rozvíjet kritické myšlení. Moje práce mě velmi baví, protože ji považuji za naplňující a smysluplnou. Ve volném čase ráda jím a spím, ale v současné době se také snažím více hýbat – i když pohyb a sport moc nemusím – a na “stará kolena” jsem začala hrát fotbal za ženský fotbalový klub Cosmos.

Jak jsi se k programu Marker vol.5 dostala a proč jsi se přihlásila?

V minulosti jsem se věnovala několika vzdělávacím aktivitám pro mládež, ale až v Amnesty jsem dostala příležitost pracovat s mládeží profesionálně. Výzvu jsem přijala, ale byla jsem si vědoma, že nemám tolik zkušeností. A to jsem chtěla změnit. Můj šéf mě podpořil a doporučil mi několik vzdělávacích programů a školení. Marker se mi několikrát “vrátil” a dostala jsem doporučení od několika lidí, kteří se věnují práci s mládeží a absolvovali školení. Tak jsem se přihlásila a byl jsem vybrána, za což jsem rád.

Co ti dal program Marker vol.5 a jeho první fáze?

Marker mi pomohl ve dvou rovinách – v té první jsem se dozvěděla spoustu zajímavých a inspirativních informací, zamyslela se nad svými postoji, vyzkoušela si teorii v praxi a zlepšila některé své kompetence v oblasti práce s mládeží. Na druhé straně mi školení pomohlo rozptýlit mnoho pochybností, se kterými se potýkám – jak v práci, tak mimo ni. Díky přístupu, spolupráci, motivaci a zpětné vazbě ze strany školitelů a lektorů i účastníků jsem ze školení odjížděla sebevědomější.

Jakou roli jsi dostala v první přechodné fázi?

Stanovili jsme si cíl zlepšit se v několika kompetencích a načasovali jsme si, kdy splníme několik úkolů, které by nám mohly pomoci se zlepšit – pro mě to bylo například přečíst si Slabikář neformálního vzdělávání, který jsme dostali na školení – tento úkol, který byl poměrně nenáročný, se mi podařilo splnit. Zároveň máme analyzovat některé naše vzdělávací aktivity a pokusit se přijít s návrhy, jak je zlepšit. To se mi také docela povedlo a některé poznatky z Markeru a ze Slabikáře jsem si vypůjčila a použila je při školení budoucích školitelů a lektorů Amnesty. Zároveň pracuji na metodikách, které se budou věnovat tématu souhlasu a prevenci sexuálního a sexualizovaného násilí, protože plánujeme na toto téma pořádat workshopy ve školách. Metodika už má základy, ale chci ji doplnit na základě toho, co jsem dozvěděla v Markeru a ze Slabikáře. Výzvou bylo také nezapomenout ocenit samu sebe. Řekla jsem si, že za každý splněný úkol si koupím bratislavskou koblihu. Zatím se mi to ale nedaří.  

Jak využíváš poznatky z Markeru v praxi a jak?

Ze školení jsem si odnesla spoustu poznatků, inspirace a podnětů, z nichž některé jsem již využila při plánování a realizaci školení, které jsem vedla, při psaní metodik, na kterých pracuji, při teambuildingu, ale i mimo práci. Hodně ve mně například rezonovalo to, že jsem si díky přístupu školitelů a účastníků vyzkoušela, jaké to je, když se odvážím sdělit své potřeby v týmu a nesnažím se jen všem vyhovět. A teď se to snažím dělat častěji. Je skvělé, že podněty, které jsem promítla do své praxe, přicházejí nejen od školitelů a lektorů, ale často i od ostatních účastníků. 

S jakými očekáváními jsi do Markeru vstupovala? A splnila se?

V první řadě jsem chtěla zlepšit své kompetence a pracovat na tom, abych se cítila jistější a sebevědomější v práci, kterou chci dělat. Mohu říct, že první část školení mi v tom již hodně pomohla, takže očekávání se naplňují. Vzpomínám si, že před školením jsem měla pochybnosti o tom, proč vlastně vybrali zrovna mě, a obavy, zda budu pro skupinu přínosem. Jsem ráda, že jsem měla možnost pochopit, že i jiní lidé, kteří jsou pro mě inspirativní, o sobě často takto pochybují, že jsme v tom společně, že je to normální, a také zažít, že i já mohu být pro někoho jiného zdrojem inspirace. 

Doporučila bys Marker dalším zájemcům?

Marker mi otevřel oči v mnoha ohledech. Dozvěděla jsem se spoustu nových teoretických
i praktických informací, ale také hodně o sobě. Školení mě již po první části posunulo nejen profesně, ale i osobně. Přiznám se, že jsem sama překvapená, že to na mě mělo takový vliv. Pokud chce člověk získat nové znalosti o práci s mládeží a zlepšit své dovednosti, doporučuji Marker. A pokud se do toho pustíte, jako bonus se můžete dozvědět něco nového o sobě a poznat nové lidi, od kterých se můžete hodně naučit, vzájemně se inspirovat a navázat novou spolupráci nebo přátelství.

Více informací o školení Marker najdete na webových stránkách.

Pro vylepšení funkcionality využívá náš web soubory cookies. Používáním webu souhlasíte s využíváním cookies.

Souhlasím