Tereza Bečicová se kvůli mateřským radostem programu Marker účastnila nadvakrát, což ji ale nijak nenarušilo její cestu za inspirací a novými pohledy na vzdělávání a práci s mládeží. V programu oceňuje různorodost skupiny a s tím související odlišné pohledy na věc. Vzájemné sdílení zkušeností z jiných míst a organizací posouvá podle Terezy všechny dál. Co dalšího ji na programu Marker se dočte v našem rozhovoru. 

Můžeš se nám představit?

Jmenuji se Tereza Bečicová, pracuji v organizaci Centrum pro rodinu Vsetín a v současné době jsem na mateřské dovolené. Původně jsem se přihlásila do programu Marker vol. 4., ale od té doby jsem porodila a nyní jsem zpět v plné síle v Markeru vol. 5.

Jak jsi se k programu Marker vol.5 dostala a proč jsi se přihlásila? 

Program jsem si našla na webu, a protože jsem na univerzitě studovala zážitkovou vědu, bylo mi toto téma blízké. V té době mi chyběly nové věci, informace, vývoj, tak jsem hledala… a najednou jsem našla Marker.

Co ti dal program Marker vol.5 a jeho první fáze? 

Šanci dostat se do něj po covidové epidemii znovu a také konečně být offline. Mohla jsem se ptát na to, co jsem chtěla, a dozvědět se víc… Jako aktivista jsem si skvěle propojila teorii s praxí. Opravdu si toho vážím. Velkým tématem je pro mě také zpětná vazba, protože ji často používám.

Jakou roli jsi dostala v první přechodné fázi? 

Měli jsme si vybrat tři kompetence, na kterých budeme pracovat. Zatím jsem si vybrala dvě. Konkrétně zpětnou vazbu, z internetu a knih jsem načetla teorii, kterou pak přenesu do úkolu. Úkol pak dokončím v adaptačním kurzu pro střední školy. Druhou kompetencí, kterou jsem si vybrala, je duševní hygiena, na které musím zapracovat.

Jak využíváš poznatky z Markeru v praxi a jak? 

Jsem si vědoma toho, že v Markru jsou cíle, které je třeba řešit. Dříve jsem dělala preventivní programy pro děti. U těch jsem si uvědomila, že právě ty cíle už dělám jinak – co konkrétní třída potřebuje, co dělá, jak jim to dám, aby z toho měli co nejvíc… Hodně záleží na skupině a podle toho pak vytvářím cíl “na míru”. 

S jakými očekáváními jsi do Markeru vstupovala? A splnila se? 

Očekávání jsem neměla žádná, protože jsem věděla, že v Marketu jsou kompetentní lidé. Jsem si tím jistá a vím, že mi budou předávat to, co mají. Když jsem se hlásila do Marker Vol.4, očekávala jsem, že se posunu v oblasti zážitkové práce a práce s mládeží. Je také skvělé, že jsme smíšená skupina, různorodá – věkově, česko-slovenská, s různými pohledy na věc. Vzájemné sdílení zkušeností z jiných míst a organizací nás všechny posouvá dál.

Doporučila bys Marker dalším zájemcům? 

Ano. Konkrétně kvůli trenérům. Je to zkušenost, nejen teorie. Program je dlouhodobý a na třech různých místech. Není to tak, že jedete na víkendový kurz a jste vybaveni, ale drží nad vámi ochrannou ruku, radí, pomáhají, můžete se snažit zlepšovat v mezidobí. Mohla jsem tam být s malým dítětem, za což jsem velmi vděčná a díky tomu jsem tam mohla být. Díky skvělé organizaci a komunikaci.

Více informací o školení Marker najdete na webových stránkách.

Pro vylepšení funkcionality využívá náš web soubory cookies. Používáním webu souhlasíte s využíváním cookies.

Souhlasím